Maandag - Vrijdag 08:00 - 16:00

Zaterdag en Zondag - GESLOTEN

QR contact
Top

Groepenkast

Wat is een elektra groepenkast

Na de elektriciteitsmeter komt direct de groepenkast. Elk huis heeft een groepenkast. De groepenkast maakt een verdeling van de stroom tussen de verschillende groepen. Elke groep in het een huis of pand is verantwoordelijk voor een deel van uw stroomvoorziening. Vaak heeft de keuken en wasmachine een eigen groep. Indien er in de keuken ook keramisch gekookt gaat worden dan komt er weer een groep bij. De groepen zijn verdeeld over gebieden in huis, met een eigen groep. Bijvoorbeeld de keuken en de badkamer. 8 groepen per woning is heel normaal. 

Groepen, aardlek, zekering en stoppen

De verschillende groepenkasten en de belangrijkste onderdelen zoals de meters, schakelaars, zekering en aardlek, zijn hieronder weergegeven. We maken hierbij onderscheid tussen moderne en traditionele groepenkasten.

Groepenkast modern

De Moderne Groepenkast is voorzien van installatie-automaten en een aardlekschakelaar. De groepen zijn in en uit te schakelen met de knoppen en bij stroomstoring of kortsluiting slaat de stroom vanzelf af.

Als bij een dergelijke groepenkast de stroom uitvalt in een groep, dan moet u eerst nagaan waar de storing vandaan komt.

Als de installatieautomaat warm aanvoelt is meestal sprake van een overbelasting. Wellicht is dan te veel vermogen (te veel apparaten) op één groep aangesloten.

Groepenkast traditioneel

De traditionele groepenkast is voorzien van stoppen (smeltzekeringen) en een aardlek schakelaar.

Met de knoppen boven de zekeringen (stoppen) zijn de groepen afzonderlijk in- en uit te schakelen. De aardlek treed in werking bij storing, kortsluiting of overbelasting.

Bij het vervangen van doorgeslagen stoppen dient u eerst de groep uit te schakelen. Daarna kunt u de betreffende stop losdraaien en de smeltzekering vervangen. U kunt zien of een zekering gesprongen is doordat het metalen ‘veertje’ uit de zekering is gesprongen.

Kijk bij het vervangen naar zekeringen met de juiste Ampère. Verder is het ook verstandig om in de meterkast een zaklampje te bewaren voor het geval alle lichten uit vallen en u niets kunt zien in de meterkast.

Aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar meet of de in- en uitgaande stroom gelijk blijft. Is dit niet het geval dan klopt er iets niet in de installatie en onderbreekt de schakelaar de totale stroomtoevoer. Dit is een extra beveiliging op alle installaties (in ieder geval bij woningen vanaf 1975).

Achter een aardlek mogen maximaal 4 groepen geplaatst worden. Bij meerdere groepen moeten aardlekschakelaars toegevoegd worden. 

Door inslag van bliksem kan het zijn dat de aardlek uitschakelt, maar in dat geval kunt u hem meestal gewoon weer inschakelen en is er met de stroomvoorziening niets aan de hand.

Testen aardlekschakelaar

Test een aardlekschakelaar regelmatig. Om de aardlekschakelaar te testen is deze voorzien van een knopje (vaak gemerkt met de letter T van test). Wanneer dit knopje wordt ingedrukt moet de stroom uitvallen; u ziet dan tegelijkertijd een palletje omklappen. Om de stroom weer in te schakelen kunt u het palletje terug zetten. Valt de stroom niet uit na het indrukken van de knop, zorg er dan voor dat de aardlekschakelaar vervangen wordt.